Prohledat tento blog

Následky podvýživy

Percentage of national population suffering fr...
Percentage of national population suffering from malnutrition, according to United Nations statistics. (Photo credit: Wikipedia)
Průměrný člověk vážící 75 kg má při úplném hladovění zásoby na cca  6-7 týdnů


V rezervě asi 
  • 15 kg tuku (600 000 kJ)
  • 12 kg bílkovin převážně ve formě svalů (200 000 kJ)

Zásoby sacharidů jsou  pouze 0,7 kg glykogenu ve svalech a v játrech (3 350 kJ),  a dokonce jen 20 g glukózy (335 kJ). Ty jsou spotřebovány během několika hodin. 


Rezervy minerálů a vitamínů


  • Na+ 2600 mEq rezerva na  2-3 dny
  • K+ 3500 mEq  rezerva na 1-2 dny
  • Ca2+ g  rezerva na 10-20 dnů
  • Fe mg   rezerva na 4-5 měsíců
  • vitamín A  rezerva na 1-2 roky
  • B1 rezerva na  2-3 měsíce
  • B12 rezerva na 10-20 let
U pacienta v kritickém stavu jsou ztráty proteinů na vrub svalové hmoty. Ta může být spotřebována  během  2-3 týdnů ( laboratorně se projeví prudkým poklesem kreatininu)

Důsledky
  • úbytek dýchacích a kosterních svalů
  • úbytek plasmatických bílkovin - často s hypoproteinemickými otoky, které jsou zvýrazněny cytokiny zprostředkovanou zvýšenou permeabilitou cévní stěny. Tímto mechanismem dochází k prostupu vody, elektrolytů a proteinů do extravaskulárního kompartmentu. Výsledkem je relativní intravaskulární hypovolémie, sklon k hypotenzi s nutností další náhrady tekutin, při které dojde k dalšímu naředění sérových proteinů, a tím dalšímu úniku tekutin do intersticiálního prostoru a k  progresi edémů
  • poruchy vnitřního prostředí
  • poruchy imunitního systému pokles nejdříve T lymfocytů a komplementového systému, snížená tvorma Ig a interleukinuů
  • poruchy endokrinních fcí - hypothyreosa, hyperglykémie
  • poruchy termoregulace 
  • poruchy krvetvorby - z nedostatku vitamínů a minerálů

Enhanced by Zemanta

Žádné komentáře:

Okomentovat

Štítky

enterální polymerní (16) hyperkalorická (11) sipping (11) vláknina (11) sonda (8) obezita (7) výživa (7) izokalorická (6) laboratoř (6) minerály (5) jahoda (4) omega-3 mastné kyseliny (4) onkologie (4) probiotika (4) LDL (3) PEG (3) antioxidant (3) bílkovina (3) enterální (3) káva (3) malnutrice (3) mastné kysekiny (3) nutridrink (3) podvýživa (3) tuky (3) vanilka (3) vitamín (3) 1ml=1kcal (2) 2013 (2) 2018 (2) BMI (2) BOD (2) Cancer (2) EPA (2) NRI (2) Nutridrink Juice style (2) Nutridrink multifibre (2) Nutrilac (2) Obesimed forte (2) Resource 2 (2) Vitamin B6 (2) albumin (2) banán (2) brokolice (2) cholesterol (2) diabetes mellitus (2) draslík (2) hořčík (2) kurkumin (2) lykopen (2) lymfocyty (2) maso (2) nádor (2) omega‑6 polynenasycené mastné kyseliny (2) pomeranč (2) prealbumin (2) transferin (2) vitamín D (2) zhoubný nádor (2) železo (2) 0 kcal (1) 0 kcal fibre (1) 2015 (1) A Body Shape Index (1) ABSI (1) American Journal of Clinical Nutrition (1) B6 (1) Benefat™ (1) Blood sugar (1) Breussova dieta (1) CMP (1) Calcium (1) Capparis spinosa (1) D (1) DHA (1) Danisco (1) Dusíková bilance (1) Elecsys (1) Ensure Plus Fiber (1) Ensure plus (1) Ensure twocal (1) Epstein-Barr virus (1) FOS (1) Forticare (1) Frakcionace (1) Fresubin Jucy (1) Fresubin Protein (1) Fresubin energy fibre (1) Fresubin energy fibre příchuť (1) Fresubin original (1) Fresubin original fibre (1) Fructose (1) Ginger (1) Glycemic index (1) HDL (1) HFCS (1) IP6 (1) Inositol hexafosfát (1) Interesterifikace (1) Isosource fibre toffee (1) Isosource standard (1) Isource energy neutral (1) Low-density lipoprotein (1) MK (1) Maastrich Nutrition Index (1) Meat (1) Mortality rate (1) Mysimba (1) Novasource GI Control (1) Nutricomp Drink plus (1) Nutricomp Stadard Fibre (1) Nutricomp Standard (1) Nutricomp ® Energy (1) Nutricomp® Energy Fibre (1) Nutridrink Protein (1) Nutridrink compact (1) Nutridrink fat free (1) Nutridrink základní řada (1) NutridrinkYougurt (1) Nutrison Multifibre (1) Nutrison Standard (1) Nutrison energy (1) Nutrition (1) PNI (1) Parkinson (1) Perkutánní Endoskopická Gastrostomie (1) Prosure (1) Resource protein (1) Risk factor (1) Supportan Drink (1) T lymfocyt (1) VBF.LDL cholesterol (1) absorbce (1) actimel (1) agáve (1) alkaloid (1) amarant (1) anabolická rezistence (1) analýza (1) ananas (1) arthrosa (1) aterosklerosa (1) avokádo (1) bez tuku (1) bezlaktozový (1) bromelain (1) bupropion (1) bílková sedlina (1) běh (1) cappuccino (1) celiakie (1) chelátor železa (1) chemoprevence (1) chróm (1) chymotrypsin (1) cirhóza (1) cirkadiánní rytmus (1) citrón (1) coffe (1) definice (1) dokosahexaenová (1) dýně Hokaido (1) eikosapentaenová (1) enzymoterapie (1) farmakoterapie (1) ferritin (1) fresubin Energy (1) fruktooligosachararidová vláknina (1) fruktoźa (1) fíky (1) gastrektomie (1) glukany (1) glutathion (1) glykemický index (1) hemosiderin (1) heterocyklické aminy (1) hmotnost (1) hruška (1) hyperglykémie (1) hyperkalorická bez tuku (1) hyprtenze (1) imunitní systém (1) infekční mononukleóza (1) intenzivní péče (1) interleukin (1) izokalorická s vlákninou (1) jablko (1) jaterní dieta (1) joul (1) kalium (1) kalorie (1) kapary (1) karcinogeneze (1) karcinom prostaty (1) kardiovaskulární onemocnění (1) karotenoidy (1) kofein (1) kolorektálníé karcinom (1) kreatinin (1) kwashiorkor (1) kyselina fytová (1) laskavec (1) legislativa (1) lesní plody (1) léčba obezity (1) mangan (1) marasmus (1) meruňka (1) mléčný tuk (1) nadýmání (1) naltrexon (1) nasogastrická (1) natrium (1) nauzea (1) nemoc (1) neutral (1) nevolnost (1) news (1) nutriční rizikový index (1) následek (1) onkoprevence (1) operační výkon (1) otoky (1) ořechy (1) palmový olej (1) pankreatin (1) papapin (1) parenterální (1) peroxynitrit (1) polymerní hyperkalorická (1) polysacharid (1) postprandiální glykémie (1) potravina (1) prebiotika (1) prekachexie (1) preparáty (1) prevence (1) protein (1) proteázy (1) protinádorový (1) protizánětlivý (1) průjem (1) pyridoxin (1) převod (1) rajčata (1) rajčatová (1) recept (1) revmatoidní arthritis (1) rostlinné oleje (1) sacharidy (1) salatrim (1) skvalen (1) sliznice (1) sodík (1) spasmolytikum (1) spánek (1) stanoly (1) steatóza (1) steroly (1) stres (1) studie (1) střevo (1) sval (1) tomatin (1) trypisn (1) trávení (1) tuk (1) třešeň (1) urea (1) video (1) viscous fibre blend (1) vápník (1) zdroje.literatura (1) zinek (1) ztužování tuků (1) zácpa (1) zánět (1) zásoby (1) zázvor (1) úhrada (1) ústní koutek (1) černá káva (1) články (1) čololáda (1) α1‑antichymotrypsin (1) α2‑makroglobulin (1)

Vybrané výživové faktory v kontextu primární onkoprevence

8. 6. 2018   Mgr. Svatava Bischofová  (Lékařská fakulta Masarykovy Univerzity a Státní zdravotní ústav )  Přednáška o vlivu výživy ...