- Doporučená denní perorální dávka pro dospělého jedince okolo 15 mmol (365 mg) - z této dávky se resorbuje 1/3
- intraceluární kationt
- vstřebávání střevem
- střevní resorpci ovlivňuje selen,parathormon , vitamín D, lipidy a sacharidy, fosfáty a zinek, nedostatek vitamínu B6, B1,B2 snižují resorpci
- resorpce je ovlivněna i množstvím substituovaného Mg - 80% je u dávky 100 mg , u vyšších dávek je resorpce nižší
- v metabolismu sacharidů zlepšuje utilizaci glukosy a neovlivňuje množství uvolněného inzulinu
poznámky:
Hořčík - magnesium
Člově o hmotnosti 70 kilogramů obsahuje okolo 30 g
• přičemž 40 - 50 % se nachází intracelulárně
• 50 - 60 % je vestavěno do kostní tkáně
• Necelé 1 % je extracelulární hořčík, jehož sérové koncentrace se laboratorně sledují nejčastěji
Hořčík aktivuje řadu enzymů, čímž nejenom ovlivňuje - ale cíleně reguluje jednotlivé biochemické děje metabolismu bílkovin, tuků, cukrů i ribonukleové a desoxyribonukleové kyseliny, které jsou i nositeli genetických informacíHořčík ovlivňuje citrátový cyklus, jehož produkty jsou výchozími substráty pro další energeticky významné reakce (dýchací řetězec a aerobní fosforylace) na úrovni buněčné organely - mitochondrie.
Výsledkem je zisk energie, která se jednak přemění na teplo, jednak se konzervuje v makroergních vazbách. Nejznámějším příkladem makroergní vazby jsou fosfátové sloučeniny, z nichž jmenujme alespoň adenosintrifosfát (ATP). Tato látka vytváří s hořčíkem komplexní sloučeninu, tedy bez hořčíku se nevyskytuje.
Jak tedy poznáme, že se nám hořčíku nedostává?
Prostá analýza vzorku séra nám nemusí dát správnou odpověď, hovoří se také o kolísání koncentrace hořčíku v séru v průběhu dne i v průběhu roku. Nález fyziologických hodnot hořčíku v séru může být naopak údajem zavádějícím a nepravdivým tehdy, když za určitých situací vystupuje hořčík naopak z buněk do séra.
Významná dehydratace organismu může být také jednou z příčin fyziologicky "normálních", či dokonce zvýšených koncentrací hořčíku v séru.
Deficit hořčíku v buňce se projeví zpočátku nespecificky. Nejednoznačná symptomatologie se rozděluje podle převažujících účinků do čtyř skupin, i když projevy hypomagnezémie mohou být přítomny současně v různé intenzitě i kombinacích.
- Cerebrální forma se vyznačuje vedle tlakových bolestí hlavy, slabostí i migrenózními projevy. Může být přítomna zhoršená koncentrace, obluzení, nervozita, vnitřní tenze, strach, deprese, bolesti hlavy (především cévního původu), dechová tíseň v důsledku bronchospasmů, hyperreflexie, bývá pozitivní elektromyogram i hyperventilační test.
- Vaskulární a stenokardická forma se projevuje bolestmi za hrudní kostí (dif. dg. infarkt myokardu, angina pectoris), tachykardiemi i poruchami srdečního rytmu - komorové extrasystoly, tachykardie typu torsade de pointes
- Muskulární, tetanická forma se projevuje především bolestmi temene hlavy, může být přítomná ztuhlost i křeče šíjových svalů, ramene, obličejových mimických svalů, žvýkacích svalů, vyskytují se parestezie. Na horní končetině může být přítomno svědění, parestezie až tetanie, u dolních končetin vídáme zejména křeče stehenního a lýtkového svalstva i svalstva prstů. Ani dolním končetinám se nevyhýbá mravenčení - parestezie.
- Viscerální forma se vyznačuje převážně zvýšeným tonem svěračů zaživacího traktu, bývá přítomen laryngospasmus, kardiospasmus, pylorospasmus, spasmus Oddiho svěrače (společný vývod slinivky břišní a žlučovodu do dvanáctníku). Mohou být přítomny průjmy, zvracení, žaludeční křeče (dif. dg. peptická léze gastroduodena).
Zvýšená fyzická zátěž a stres zvyšují potřebu hořčíku,
Náhrada hořčíku ve formě solí by měla proto respektovat několik pravidel.
Při p.o. aplikaci je nutné dát pozor na
- změna ledvinných funkcí,
- nejedná se o převodní poruchy srdeční, bradykardii,
- výrazná dehydratace organismu,
- současné podání barbiturátů, hypnotik,
- současné i. v. podání kalcia,
- svalová relaxancia kurarového typu zvyšují fyziologické účinky hořčíku.
V období zátěže se dávky doporučují zvýšit až na 1000 mg/den.
Také u lidí starších se doporučené dávky hořčíku zvyšují na hodnoty 375 - 500 mg/den
Přirozeným zdrojem hořčíku je především rostlinná strava - luštěniny, rýže, ovesné vločky, ořechy, mandle, slunečnicová semínka, ale i čokoláda a některé produkty moře (škeble, krabi).
Optimální z hlediska iontového složení se jeví hypotonické minerální vody, obsahující nejenom hořčík ve snadno vstřebatelné - disociované formě.
Hypertonické minerálky retinují vodu ve střevě a mohou vyvolat následné průjmy.
Individuální vnímavost k příjmu hořečnatých solí ve formě laktátu, citrátu, orátu, asparátu je různá, v průměru se uvádí, že z podaného množství se vstřebává nejméně 20 % hořčíku, ostatní se vyloučí stolicí.
Pokud se rozhodneme substituovat hořčík z důvodů možné hypomagnezémie, jeví se výhodnější pravidelné podávání doporučených denních dávek po delší dobu.
Klinický obraz i postupný ústup popisovaných obtíží (za 2 - 4 týdny) je nejlepším potvrzením dříve přítomné hypomagnezémie, a to i v případech dříve zjištěných fyziologicky "normálních" koncentrací hořčíku v séru
Zdroj: Kniha MEDsport sympozia 2000
HOŘČÍK -MAGNÉZIUM - Mg
V těle dospělého člověka se nachází asi 20 - 28 g hořčíku většina je umístěna v buňkách.
Magnesium je stavební součástí podpůrného aparátu(v kostech a zubech je 60 - 65% celkového množství), zúčastňuje se přenosu nervových vzruchů, plní důležitou úlohu při kontrakcích svalů, zapojuje se asi do 300 enzymatických reakcí
V potravinách se nachází hořčík hlavně v
- celozrnných obilovinách
- luštěninách, mase,
- mléčných výrobcích,
- mořských živočiších,
- ořeších a sušených fících
Čubet benedykt
Má antibiotické a protivirové účinky, obsahuje soli vápníku, hořčíku, draslíku, působí silné desinfekčně a antisepticky, potlačuje kvašení a hnití ve střevech. Má antibiotické a protivirové účinky, ničí grampozitivní bakterie, potlačuje kvašení a hnití ve střevech, podporuje tvorbu žluči a žaludečních šťáv, užívá se při dně, chřipce, pásovém oparu, nemocech jater
Rybíz černý
Podporuje metabolismus, obsahuje soli hořčíku a vitamíny skupiny B, užívá se při revmatismu, zánětech močových cest a měchýře. Obsahuje flavonoidy, zejména rutin, organické kyseliny, třísloviny, minerální soli bóru, manganu a hořčíku, vitamín ""C"" a některé vitamíny skupiny ""B"". Užívá se proti zánětům a kladně ovlivňuje metabolismus těla.
500mg denně - redukuje vstřebávání vápníku a může snižovat hladinu šťávelanů v moči. Užívá se oxid hořečnatý, hydroxid nebo chlorid hořečnatý.
Denní příjem hořčíku podle doporučených výživových dávek pro obyvatelé ČR má být v závislosti na věkové kategorii a fyzické výkonnosti.
- 300 - 350 mg pro ženy,
- 350 - 450 mg pro muže
- Denní doporučená dávka
- pro děti ve věku 7-10 let = 170 mg
- 4-6 let = 120mg
- 1-3 roků = 40-80 mg
- Denní doporučená dávka pro těhotné ženy = 320 mg.
Odkazy
- doc. MUDr. Zdeněk Wilhelm, CSc.Co je dobré vědět o hořčíku
- doc. MUDr Ladislav Steidl Hořčík jako donor zdraví a pohody
- Imalab
- Preparáty přehled
Žádné komentáře:
Okomentovat