Prohledat tento blog

Vitamin B6 pyridoxin


Funkce v těle

• nezbytný pro zpracování a tvorbu bílkovin
• nutný pro tvorbu kyseliny solné v žaludku
• v krvetvorbě při tvorbě hemu, molekuly, která přenáší kyslík
• podporuje využití hořčíku v těle
• důležitou roli v metabolizmu homocysteinu a zvýšená hladina homocysteinu v plazmě je považována za nezávislý rizikový faktor vzniku a rozvoje kardiovaskulárních onemocnění
• ovlivňuje funkce nervového systému
• vliv na kvalitu kůže
• zúčastňuje se metabolismu cukrů
• u dětí je důležitý pro správné tempo psychomotorického (duševního a tělesného) vývoje

Nedostatek vitamínu B6 je vzácný
Příznaky deficitu • záněty sliznice dutiny ústní,rtů a kolem nosu
• chudokrevnost
• zvýšenou nervosvalovou dráždivostí (cukání víček, u dětí až křeče), zapomnětlivostí
• deprese, zmatenost,nespavost
• kůže se šupí ,zvýšený mazotok
• zvýšené vylučování kyseliny šťavelové v moči a s tím spojená tvorba kamenů v močovém traktu
• červený, vyhlazený jazyk. Dochází ke zpomalení psychomotorického vývoje
Množství vitamínu B6 v potravinách 
Vitamin B6 je citlivý na světlo a na zvýšenou teplotu, takže při potravinářských technologiích a při přípravě stravy může dojít až k 75 % ztrátám
Vitamin B6 z potravy je vstřebáván v proximálním jejunu pasivní difuzí. Jeho zásoby v těle vydrží 2-6 týdntýdnů.


Obsah pyridoxinu ve vybraných potravinách (ŽÁČEK, Z., ŽÁČEK, A. Potravinové tabulky. Praha: SPN, 1994, 484 s.)
potravina obsah pyridoxinu



Obsah pyridoxinu ve vybraných potravinách (ŽÁČEK, Z., ŽÁČEK, A. Potravinové tabulky. Praha: SPN, 1994, 484 s.)
potravina
obsahpyridoxinu
microg/100 g
potravina
obsahpyridoxinu
microg/100 g
vepřové maso
330-680
vejce čerstvá
22-48
hovězí maso
230-320
brambory podzimní
160-250
játra hovězí
600-710
hrách čerstvý
50-190
játra vepřová
290-590
hrách sterilovaný
46
šunka
330-580
sojové boby
710-1200
treska
340
cibule
63
sardinkykonz.
280
mrkev syrová
120-220
losos čerstvý
590
kukuřice žlutá
360-570
mléko neporušené
54-110
salát hlávkový
71
mléko sušené
220-820
zelí
120-290
sýr
98-800
květák
20
pšeničná mouka
120-600
jablko
26
pšeničné klíčky
850-1600
jahody
44
rýže loupaná
340-450
banány
320
chléb pšeničný
100
pomerančová šťáva
18-56
droždí pekařské
620-700
pivo
50-60


Preparáty
- PYRIDOXIN LÉČIVA — TBL 20X20MG
- PYRIDOXIN LÉČIVA INJ. — INJ SOL 5X1ML/50MG
- Pyridoxin ( jako potravinový doplněk)

Kolik a kdy
Potřeba vitaminu B6 závisí na příjmu bílkovin.
Na spotřebu 1 g bílkovin se doporučuje 20 μg pyridoxinu
Vitamín B6 je předepisován například při nervových onemocněních a při užívání antikoncepce. Obecně platí, že potřeba vitamínu B6 jde ruku v ruce s množstvím zkonzumovaných bílkovin — čím více bílkovin sníte, tím více vitamínu B6 je třeba k jejich zpracování.
 
Denní doporučená dávka 


o dospělí a mladiství = 1,7-2 mg pro muže, 1,4-1,6 mg pro ženy
o děti ve věku 7-10 let = 1,4 mg, 4-6 let = 1,1 mg, 1-3 roků = 0,3-1 mg
o těhotné ženy = 2,2 mg

Dávka
Profylaktické podávání pyridoxinu se pohybuje do 5 mg denně,
tato dávka je však snížena při použití směsi s jinými vitaminy a minerálními solemi do O,5-2 mg.
Terapeutické dávkování bývá individuální.
Obvyklá terapeutická perorální dávka 20 — 40 mg denně,
u některých typů anémií se může dávka zvýšit až na 500 mg pyridoxinu/den.
Předávkování
Vitamín B6 je rozpustný ve vodě, v organismu se neukládá a je vylučován močí.
Nejvyšší tolerovatelná dávka (UL) vitaminu B6 pro dospělé obou pohlaví činí 100 mg/den
V mnohých případech nebyly zjištěny žádné vedlejší účinky ani u dávek do 300 mg vitaminu B6/den, kritická dávka se pohybuje mezi 300 a 500 mg/den
Denní extrémní dávka 2-10 gramů může vyvolat nervové poruchy, dále neklidné spaní, divoké sny, svědění kůže, Po vysokých dávkách vitaminu B6 se mohou objevit zvýšené hladiny jaterních transamináz


Interakce s jinými léky:
- perorální antikoncepční přípravky, penicilamin, isoniazid, hydralazin — snižuje hladinu pyridoxinu v těle.
- snižuje účinek levodopy, což je důležité při léčbě parkinsonismu


Více se dozvíte v knize:
Pavel Hlúbik, Libuše Opltová, Vitamíny zde



Enhanced by Zemanta

Žádné komentáře:

Okomentovat

Štítky

enterální polymerní (16) hyperkalorická (11) sipping (11) vláknina (11) sonda (8) obezita (7) výživa (7) izokalorická (6) laboratoř (6) minerály (5) jahoda (4) omega-3 mastné kyseliny (4) onkologie (4) probiotika (4) LDL (3) PEG (3) antioxidant (3) bílkovina (3) enterální (3) káva (3) malnutrice (3) mastné kysekiny (3) nutridrink (3) podvýživa (3) tuky (3) vanilka (3) vitamín (3) 1ml=1kcal (2) 2013 (2) 2018 (2) BMI (2) BOD (2) Cancer (2) EPA (2) NRI (2) Nutridrink Juice style (2) Nutridrink multifibre (2) Nutrilac (2) Obesimed forte (2) Resource 2 (2) Vitamin B6 (2) albumin (2) banán (2) brokolice (2) cholesterol (2) diabetes mellitus (2) draslík (2) hořčík (2) kurkumin (2) lykopen (2) lymfocyty (2) maso (2) nádor (2) omega‑6 polynenasycené mastné kyseliny (2) pomeranč (2) prealbumin (2) transferin (2) vitamín D (2) zhoubný nádor (2) železo (2) 0 kcal (1) 0 kcal fibre (1) 2015 (1) A Body Shape Index (1) ABSI (1) American Journal of Clinical Nutrition (1) B6 (1) Benefat™ (1) Blood sugar (1) Breussova dieta (1) CMP (1) Calcium (1) Capparis spinosa (1) D (1) DHA (1) Danisco (1) Dusíková bilance (1) Elecsys (1) Ensure Plus Fiber (1) Ensure plus (1) Ensure twocal (1) Epstein-Barr virus (1) FOS (1) Forticare (1) Frakcionace (1) Fresubin Jucy (1) Fresubin Protein (1) Fresubin energy fibre (1) Fresubin energy fibre příchuť (1) Fresubin original (1) Fresubin original fibre (1) Fructose (1) Ginger (1) Glycemic index (1) HDL (1) HFCS (1) IP6 (1) Inositol hexafosfát (1) Interesterifikace (1) Isosource fibre toffee (1) Isosource standard (1) Isource energy neutral (1) Low-density lipoprotein (1) MK (1) Maastrich Nutrition Index (1) Meat (1) Mortality rate (1) Mysimba (1) Novasource GI Control (1) Nutricomp Drink plus (1) Nutricomp Stadard Fibre (1) Nutricomp Standard (1) Nutricomp ® Energy (1) Nutricomp® Energy Fibre (1) Nutridrink Protein (1) Nutridrink compact (1) Nutridrink fat free (1) Nutridrink základní řada (1) NutridrinkYougurt (1) Nutrison Multifibre (1) Nutrison Standard (1) Nutrison energy (1) Nutrition (1) PNI (1) Parkinson (1) Perkutánní Endoskopická Gastrostomie (1) Prosure (1) Resource protein (1) Risk factor (1) Supportan Drink (1) T lymfocyt (1) VBF.LDL cholesterol (1) absorbce (1) actimel (1) agáve (1) alkaloid (1) amarant (1) anabolická rezistence (1) analýza (1) ananas (1) arthrosa (1) aterosklerosa (1) avokádo (1) bez tuku (1) bezlaktozový (1) bromelain (1) bupropion (1) bílková sedlina (1) běh (1) cappuccino (1) celiakie (1) chelátor železa (1) chemoprevence (1) chróm (1) chymotrypsin (1) cirhóza (1) cirkadiánní rytmus (1) citrón (1) coffe (1) definice (1) dokosahexaenová (1) dýně Hokaido (1) eikosapentaenová (1) enzymoterapie (1) farmakoterapie (1) ferritin (1) fresubin Energy (1) fruktooligosachararidová vláknina (1) fruktoźa (1) fíky (1) gastrektomie (1) glukany (1) glutathion (1) glykemický index (1) hemosiderin (1) heterocyklické aminy (1) hmotnost (1) hruška (1) hyperglykémie (1) hyperkalorická bez tuku (1) hyprtenze (1) imunitní systém (1) infekční mononukleóza (1) intenzivní péče (1) interleukin (1) izokalorická s vlákninou (1) jablko (1) jaterní dieta (1) joul (1) kalium (1) kalorie (1) kapary (1) karcinogeneze (1) karcinom prostaty (1) kardiovaskulární onemocnění (1) karotenoidy (1) kofein (1) kolorektálníé karcinom (1) kreatinin (1) kwashiorkor (1) kyselina fytová (1) laskavec (1) legislativa (1) lesní plody (1) léčba obezity (1) mangan (1) marasmus (1) meruňka (1) mléčný tuk (1) nadýmání (1) naltrexon (1) nasogastrická (1) natrium (1) nauzea (1) nemoc (1) neutral (1) nevolnost (1) news (1) nutriční rizikový index (1) následek (1) onkoprevence (1) operační výkon (1) otoky (1) ořechy (1) palmový olej (1) pankreatin (1) papapin (1) parenterální (1) peroxynitrit (1) polymerní hyperkalorická (1) polysacharid (1) postprandiální glykémie (1) potravina (1) prebiotika (1) prekachexie (1) preparáty (1) prevence (1) protein (1) proteázy (1) protinádorový (1) protizánětlivý (1) průjem (1) pyridoxin (1) převod (1) rajčata (1) rajčatová (1) recept (1) revmatoidní arthritis (1) rostlinné oleje (1) sacharidy (1) salatrim (1) skvalen (1) sliznice (1) sodík (1) spasmolytikum (1) spánek (1) stanoly (1) steatóza (1) steroly (1) stres (1) studie (1) střevo (1) sval (1) tomatin (1) trypisn (1) trávení (1) tuk (1) třešeň (1) urea (1) video (1) viscous fibre blend (1) vápník (1) zdroje.literatura (1) zinek (1) ztužování tuků (1) zácpa (1) zánět (1) zásoby (1) zázvor (1) úhrada (1) ústní koutek (1) černá káva (1) články (1) čololáda (1) α1‑antichymotrypsin (1) α2‑makroglobulin (1)

Vybrané výživové faktory v kontextu primární onkoprevence

8. 6. 2018   Mgr. Svatava Bischofová  (Lékařská fakulta Masarykovy Univerzity a Státní zdravotní ústav )  Přednáška o vlivu výživy ...